14. ročník závodu BoBoloppet je v roce 2024 zrušen

12.02.2024 13:30

Ahoj kamarádi, milovníci lyžování i dobrodružství. Přinášíme smutnou zprávu. Závod BoBoloppet je v letošním roce 2024 bohužel zrušen. Ač jsme do poslední chvíle doufali a vymýšleli různé varianty, tak po dnešní opětovné prohlídce tarti a výhledu předpovědi počasí na příštích 14 dní (chtěli jsme start o týden posunout), musíme konstatovat, že již nejsou takové podmínky, aby se dalo obstojně odlyžovat alespoň 2/3 vzdálenosti, aniž by bylo nutné kroužit kolečka na stadionu. Zároveň není termín, kam závod přesunout. Pořadatelský tým je na závodech na severu a jediný volný víkend v březnu (kdyby náhodou ještě napadlo) se kryje s Krkonošskou 70, jejíž tradici nechceme nabourávat.

Stan pro zázemí závodu jsme dnes nechali složit a odvést. To, že to z Bedřichova letos nepůjde nám bylo jasné, ale měli jsme připravený náhradní okruh ze Souše o délce 65 km na Smědavu, na Protrženou přehradu, přes Mariánky na Knajpu, přes Rozmezí na Kristiánov a po panelce na Točnu, zde otočka a zpět přes Kristiánov a Rozmezí na Knajpu, dolů na Smědavu, na Jizerku pro Promenádní a zpět na Smědavu po Knížecí a do cíle na Souš, kde by bylo i zázemí závodu spolu s jídlem a vyhlášením. V sobotu byla tato varianta až na několik slabších míst v dobré kondici a byli jsme na 80% přesvědčeni, že závod bude. Ten déšt, který během neděle a pondělí dorazil, bohužel vymazal několik důležitých míst z lyžařské mapy, už by se muselo přenášet a přebíhat na vícero místech, někde zůstává pouze šlupka velmi špinavého ledu plného kamínků a jehličí. Původní optimistická předpověď slibovala po zbytek týdne přes noc teploty pod nulou a možný spad alespoň 5 cm nového sněhu, bohužel zde došlo k zásadní změně, kdy má od středy pokračovat teplé počasí s teplotami +5 až +8°C i přes noc spolu s deštivými přeháňkami. Ano, i tak by asi šlo najít úseky, kde to půjde a jet několik krátkých okruhů s trochou přenášení, otázkou ale je, kolik lidí by do takového závodu nastoupilo a kolik závodníků by si takový závod užilo. Původním smyslem celé akce je dlouhý krásný výlet po celých Jizerských horách s pokusem o překonání svých limitů. Držme si palce, ať se taková zima již neopakuje a příští rok se potkáme všichni znovu na startu.

Skol smutný Mára a jeho tým pořadatelů

PS: O možném přesunu části startovného na příští rok nebo na BoBokolo budeme informovat všechny zaregistrované závodníky meilem do konce února. Děkujeme za pochopení.